NTV logo
     
   
 

Satellittskygge

Sendermast i Nesflaten
Den første skyggesenderen på Nesflaten Suldal blir satt opp av Paneda
Et sted mellom 10 og 15 prosent av befolkningen befinner seg i satellittskygge. Tar vi med de som ikke kan ta inn satellittsignaler fordi andre bygninger stenger for sikten, er cirka 15 prosent av befolkningen i skyggen. Regner vi kun med de som er i topografisk satellittskygge, hvor fjell stenger for sikten, ligger tallet nærmere 10 prosent.

NTV har bygd ut 531 mindre sendere for husstander som befinner seg i satellittskygge og som ikke er dekket av det ordinære bakkenettet (basisnettet) eller har andre muligheter for tvmottak som kabel-tv, fiber og lignende. Andre husstander og hytter har i flere tilfeller også glede av dekningen fra satellittskyggesenderne.

De fleste husstander i satellittskygge har dekning fra basisnettet, noen har tilgang på kabel-tv og andre har etter hvert fått tv via fiber/bredbånd.

Om lag 6000 husstander, eller 14 000 personer, er helt avhengige av satelittskyggesendere for å se tv.

En del husstander med analogt antennemottak måtte anskaffe parabol når de analoge nettene stengte. For å sikre at også disse husstandene kan ta inn hele NRKs tilbud uten å måtte tegne abonnement på betal-tv, inngikk NRK en avtale med paraboloperatørene Canal Digital og Viasat om fri tilgang til NRKs kanaler fra satellitt. I praksis innebærer dette at husstander som ikke har dekning fra det digitale bakkenettet, men har satellittsikt, kan få et programkort som gir tilgang til hele NRKs tilbud via parabol.