NTV logo
     
   
 

Slutt på analog tv i Norge

01.12.2009

I dag slukkes de siste analoge tv-senderne i Troms og Finnmark og dermed er det slutt på analog tv-kringkasting i Norge etter 49 år.

Slukkingen skjer klokka 13.30 i dag og vil skje ved en lavvo som står ved tv-senderen i Kautokeino. Etter dette tidspunktet er det ikke mulig for tv-seere med antenne å se tv uten dekoder eller IDTV. Det betyr slutten på nesten 50 år med analog tv-kringkasting her i landet. Det er statssekretærene Lotte Grepp Knutsen i Kulturdepartementet og Erik Lahnstein i Samferdselsdepartmentet som vil trykke på knappen. NRK og TV 2 vil også være representert. 


Alle skyggesendere i drift

For faste hustander som ligger utenfor dekningsområdet og som dessuten ligger i satelittskygge, er det satt opp skyggesendere. Det er det satt opp 92 sendere i Troms og 52 i Finnmark. Alle senderne er nå satt i drift, og det betyr at for første gang har alle faste hustander i Norge tilgang til alle NRKs radio og tv-kanaler. Det er viktig å være oppmerksom på at skyggesenderne baserer seg på to forskjellige teknologier. Bor du i skyggesender-område må du forsikre deg at du kjøper riktig dekoder. De to kan ikke brukes om hverandre. 
Oversikten over skyggesendere finner du i kolonnen "satelittskygge" oppe til venstre.