Slukking

Bilde: Teknisk direktør John Inge Brattetveit slukker de analoge siganlene i Hordaland.

Bilde: Teknisk direktør John Inge Brattetveit slukker de analoge siganlene i Hordaland.

Etter en hektisk høst med åpning av det digitale bakkenettet i en rekke fylker, var det fra årsskiftet 2007?2008 fullt fokus på slukking i Rogaland. Kjennskapen til overgangen var der. Nå gjaldt det å forberede seg på eventuelle hull i kunnskapen og svarte tv-skjermer, muligheten for mangel på dekodere når «alle» ville gå til butikken samtidig og risikoen for at vi rett og slett hadde oversett ett eller annet, eller at det dukket opp en husstand i satellittskygge uten dekning.

Uken før slukking reiste NTV sammen med NRKs tekniske ekspertise fylket på kryss og tvers for å sjekke ut steder hvor det var meldt om mottaksproblemer. Nettet fungerte som det skulle, og folk fikk hjelp til antenneplassering og bedret mottak.

NTV la en beredskapsplan og etablerte en beredskapsgruppe bestående av teknisk ekspertise og informasjonsfolk fra NRK, TV 2, Norkring, RiksTV og NTV. Gruppen var i beredskap for å overvåke slukkingen, yte bistand om det oppstod problemer og sikre at overgangen ble gjennomført så smidig som mulig.

Klokken 11.30 den 4. mars 2008 kunne sendesjef i NRK, Oddvar Kirkbakk, slå av den analoge NRK-senderen på Bokn hovedsender. Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 sørget for at TV 2s analoge signaler ble historiske et halvt minutt senere. Pressen var til stede, og jo, det var et historisk øyeblikk og en viktig milepæl i hele bakkenettsprosjektet.

I beredskapsrommet ringte telefonen ved 13-tiden. En, kanskje flere, husstander i Røldal i Hordaland hadde svart skjerm. Saken ble raskt utredet og konklusjonen en time senere var at husstanden hadde like fint analogt mottak fra en annen lokal sender, og kunne avvente dekoder-kjøpet til Hordaland stod for tur. En eldre dame i Stavanger hadde problemer med tilkoblingen, og NTV/NRK rykket ut. Det kokte i butikkene, pågangen til informasjonstelefonen og RiksTVs kundesenter var stor, mens beredskapsteamet hadde en rolig ettermiddag.

Bilde: Statssekretær Lotte Grepp Knutsen fra kulturdepartementet og Erik Lahnstein fra samferdselsdepartementet slukker de siste analoge signalene i Troms og Finnmark.

Bilde: Statssekretær Lotte Grepp Knutsen fra kulturdepartementet og Erik Lahnstein fra samferdselsdepartementet slukker de siste analoge signalene i Troms og Finnmark.

Klokken passerte 18, en tid da mange barnefamilier slår på tv-apparatet og vi kunne forvente at hull i kjennskapen eller problemer med å fange de digitale signalene ville gi svart skjerm. Det var stille. Klokken ble 18.30, og TV 2-nyhetene startet. Like stille. Da klokken ble 19.00 og Dagsrevyen gikk på lufta uten en lyd fra telefonene i beredskapsrommet, kunne vi puste lettet ut. Den første store testen var bestått. I løpet av 2008 ble de analoge bakkenettene slukket i Østfold (29. april) og Oslo og Akershus (20. mai), etterfulgt av flere fylker.

De samme informasjonstiltakene har vært gjentatt i hvert eneste fylke. NTVs medarbeidere dels sammen med folk fra NRK, TV 2, RiksTV og Medietilsynet har kjørt på kryss og tvers for å informere, bistå folk med å fange signalene, og sjekke forholdene hvor det har vært meldt om spesielle problemer. Det har gitt mange møter med folk og historier om deres tv-hverdag.