Danmark sier farvel til analogt fjernsyn

DANMARK SIER FARVEL TIL ANALOGT FJERNSYN

Denne helgen slukkes de analoge tv-signalene i Danmark. Vårt naboland i sør slukker “det hele” i en jafs.

Allerede i 1951 begynte Danmarks Radio med prøvesendinger for fjernsyn, men 31.oktober er det slutt på analoge sendinger i Danmark. I motsetning til Norge og Sverige som har regionvis slukking, har danskene valgt å slukke alle sendere i landet samtidig. Nettet består av 18 hovedsendere og 29 omformere.

Alt slukkes ved midnatt

Det skal foregå ved midnatt, og da forsvinner DR 1 og TV2. Klokka 04 starter den første signalpakken opp med DR 1, DR 2 og TV2 og lokal-TV. Klokka 06 starter den andre signalpakken (mux) med den nye Barnekanalen til DR. Klokka 17 starter Danmark Radios første HD-kanal. DR lanserer ved åpningen fire nye tv-kanaler; de to siste er en Dokumentar- og Kulturkanal og en nyhetskanal – DR Update.

Dekning_danmark

Forvirring om standard

I Danmark innledet man digitale sendinger i 2006 og de var den gangen i Mpeg-2. Etterhvert kom man til samme konklusjon som Norge, nemlig at Mpeg-4 var en bedre standard. Derfor byttet man hest underveis i rittet, og begynte å sende senere muxer i den bedre komprimeringstandarden Mpeg4. Problemet var bare at over halvparten av befolkningen nå sitter med mpeg-2 dekodere. Derfor har man valgt å beholde mpeg-2 muxen fram til 2012. Da vil også den første muxen med DR 1 og 2 samt TV2 sende i mpeg-4.

5 signalpakker

Allerede fra første dag vil Danmark ha 5 muxer, eller signalpakker. (Norge har tre). De tre neste signalpakkene er det den kommersielle operatrøren Boxer (tilsvarende RiksTV) som har. Boxer driver betal-tv på det svenske bakkenettet, og vant oppdraget også i Danmark. Boxer tilbyr 31 kanaler fordelt på 4 basispakker. Den billigste koster 89 DEK. I alle pakkene får man nabolandskanaler gratis med på kjøpet. Dette gjelder svensk TV4, norsk TV2 og tyske ARD.

Lyshow over hele Danmark

Lørdag kveld blir det lysshow fra 7 av de store senderne. Lyskastere på over 200 kilo vil lage lysshow som kan see opptil 200 kilometer unna.
Slukkingen angår rundt 600.000 dansker. Man regner med at over 50.000 ikke har ordnet seg i tide og vil oppleve “svart skjerm”. Derfor har mange av de store eletronikkbutikkene poent på søndag.

2 Svar

Tilbaketråkk & Pingbacks

  1. Google sier:

    Google

    We came across a cool internet site that you might take pleasure in. Take a appear for those who want.

  2. Google sier:

    Google

    Always a large fan of linking to bloggers that I like but don’t get a lot of link adore from.

Kommentarfeltet er stengt.