I morgen slukkes de analoge tv signalene i Troms og Finnmark

I MORGEN SLUKKES DE ANALOGE TV SIGNALENE I TROMS OG FINNMARK

1. desember slukkes de siste analoge tv-signalene i Troms og Finnmark. Etter denne dato er det ikke lenger mulig å se tv med antenne hvis man ikke har dekoder og UHF-antenne.

Det betyr at befolkningen i disse to fylkene snarest må sørge for at de ser tv digitalt. Man må enten ha en dekoder for bakkenettet eller en tv med innebygget dekoder, også kalt IDTV, hvis  man ser tv med vanlig bord- eller takantenne. Erfaringsmessig er det noen få som venter til siste liten med å få ordnet tv-mottaket og ofte er det da kaos og lite hjelp å få i butikkene. De som trenger parabol må være forberedt på at det kan være ventetid, både på utstyr og monteringshjelp.

Mange skyggesendere

I Troms og Finnmark er det satt opp et stort antall skyggesendere for faste hustander som ligger utenfor dekningsområdet og som dessuten ligger i satelittskygge. For disse er det satt opp 93 sendere i Troms og 53 i Finnmark. Alle senderne i Troms er nå satt i drift. Det er viktig å være oppmerksom på at skyggesenderne baserer seg på to forskjellige teknologier. Bor du i skyggesender-område må du forsikre deg at du kjøper riktig dekoder. De to kan ikke brukes om hverandre.
Oversikten over skyggesendere finner du i kolonnen oppe til venstre.

Parabol med gratis NRK-kort

Faste hustander i Troms og Finnmark som ikke har dekning fra det ordinære bakkenettet eller en skyggesender, kan nye godt av en særordning fra NRK. Ved å ta kontakt direkte med Viasat eller Canal Digital, kan man for samme sum som en bakkenettdekoder få parabolutstyr og et gratis abonnement på NRK. Da får man alle NRKs radio og tv-kanaler. Vil man ha TV 2 eller andre kanaler må man kjøpe en pakke til vanlige vilkår.
Tilbudet gjelder ikke hytter eller campingvogner, eller hvis du allerede har et satelittabonnement med bindingstid.