Skarpere og bedre OL-bilder fra NRK

SKARPERE OG BEDRE OL-BILDER FRA NRK

SvindalHDdog_medium

Foto: Scanpix

NRK har tidligere sendt åpnings- og avslutningsseremonien fra OL i Bejing i HD, men fra OL i Vancouver blir det HD for alle penga. Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 20.15.
Senere vil populære serier som “Himmelblå” og “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” samt den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix også bli sendt i HD. Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset.
Etter hvert vil det komme flere programmer i HD. Det er foreløpig kun NRK 1 som sender i HD. NRK 2 og 3 vil ikke sende HD før sommeren 2010 når kapasiteten i bakkenettet blir utvdidet.

Hva er HD?

HD står for High Definition, eller høyoppløst tv, om du vil. Dette bildet har opptil 5 ganger så mange linjer som vanlig TV. Det betyr at bildet blir skarpere og at flere detaljer kommer fram. Standard tv bilder (SD) har 576 linjer i bildet. HD-bilder har enten 720 eller 1080. Det finnes også to måter å sende bildet på, enten som linjeflettet (interlaced) eller progressivt. Vi skal ikke gå inn i de tekniske detaljene her, men bare fortelle at en P eller I står bak for å indikere hvilken senderform som brukes. Progressivt regnes som den beste oppbyggingen av bildet og er særlig best på sport, hvor det er mange raske bevegelser i bildet. NRK har derfor valgt 720p, mens TV 2 HD sender i 1080i. Din bakkenett dekoder klarer begge deler.

Hva trenger jeg?

Først av alt trenger du en flatskjerm, og en som er merket “HD-Ready”. Du trenger ikke en tv med “Full HD”, men i dag er omtrent alle nye skjermer det. Hvis du ikke har en tv med innebygget dekoder, trenger du også en HDMI-kabel mellom dekoderen og fjernsynet. Den er tynnere og har mindre kontakter enn SCART-kabelen som fulgte med dekoderen. En HDMI kabel trenger ikke koste mer enn en hundrelapp eller to og kan kjøpes i alle tv-butikkker, og erstatter SCART-kabelen.
Du bør også ta en titt i menyen på dekoderen og se om den er innstillt på HD-mottak. Det er mange forskjellige typer på markedet og det blir for inngående å ta for seg alle. Hør evt. med butikken hvor du kjøpte boksen.

Også seere i skyggenettområder som har samme dekoder som resten av bakkenettet kan se NRK HD. Skyggenettseere som har Paneda kan se HD på følgende måte; enten kjøpe en ny HD-dekoder fra Paneda, eller direkte på en IDTV (flatskjerm) som er merket DVB-C. I siste tilfelle behøves også et CAM-kort.