Om digital TV-dekoder (mottakere)

Hva gjør en dekoder?

En dekoderboks oversetter digitale signaler til et språk som din tv forstår og gir lyd og bilde. Mottakerboksene kommer i mange varianter med forskjellig funksjonalitet.

Digital-TV-mottakeren koples til TV’en via SCART eller HDMI kontakten. I tillegg vil noen dekodere også ha en analog komponent video (YPbPr)- og lydutgang (phono/RCA konnektor).

For hvert tv-apparat du har i huset/hytta/båten trenger du en dekoder – den kan være innebygget i tv-apparatet eller som en separat boks.

Godkjente dekodere

I Norge brukes den nyeste Mpeg-4 standarden i dekoderboksen. Dekoderbokser med Mpeg2-teknologi som brukes i Sverige og mange andre europeiske land vil ikke fungere i det norske bakkenettet. De norske Mpeg-4 boksene er såkalt bakoverkompatilble og vil fungere i land som bruker Mpeg2-teknologi. Dekoderboksen for det digitale bakkenettet fungerer ikke for kabel og satellitt-tv mottak.

For å være sikker på at dekoderen  fungerer i det norske digitale bakkenettet er det viktig at man velger en mottaker eller et IDTV-apparat som er merket med «Godkjent for det digitale bakkenettet«. Godkjente dekoderbokser kan brukes på både nye og gamle tv-apparater.

Se nærmere informasjon og spesifikasjoner av godkjente dekodere og IDTVer (hos Rikstv)